Vanliga anledningar till att företagslarm orsakar falsklarm

Vanliga anledningar till att företagslarm orsakar falsklarm

Falsklarm utgör upp till 98% av alla larm till larmcentraler, vilket medför att de utgör en stor merkostnad för landets företag. Det kan nämligen bli så att du själv får stå för kostnaden om det visar sig att polisen tvingas rycka ut i onödan till följd av ett falsklarm. Här listar vi några av de vanligaste anledningarna bakom falsklarm orsakade av företagslarm.

Användarfel

När du låser upp entrédörren till ditt företag kanske du tror att det är säkert att larma av ditt företagslarm. Om systemet är påslaget, riskerar dock larmet att utlösas i samband med att du öppnar dörren – även om du använde en nyckel för att låsa upp den. Detta leder till att larmcentralen tror att ett inbrott pågår och polis skickas ut till platsen, bara för att inse att det inte finns någon inkräktare att gripa på platsen.

Osäkrade dörrar och fönster

Dörrar och fönster som lämnas öppna – oavsett om detta sker medvetet eller omedvetet – kan aktivera ditt företagslarms sensorer. Larmets kretsar installeras utifrån tanken att alla möjliga ingångar till byggnaden kommer vara säkrade under den tid som larmet är aktiverat. Öppna fönster och dörrar som slår kan därför utlösa larmet och resultera i ett falsklarm.

Skadedjur

Även om denna typ av falsklarm är vanligare i privata bostäder med husdjur, kan även möss, råttor och andra större skadedjur utlösa rörelsekänsliga företagslarm. Även vilda katter och hundar som rör sig igenom sensorernas fält kan utlösa falsklarm.

Undermåligt installerade och underhållna företagslarm

Om du har valt ett ganska billigt säkerhetssystem som du själv har installerat, riskerar du att tvingas betala tusentals kronor i avgift till följd av falsklarm. Allt från trådlösa företagslarm som kräver att du byter ut batterierna på årlig basis till dåliga kablar, undermåligt installerade och knapphändigt underhållna larmsystem gör att du riskerar att drabbas av inbrott och falsklarm.

Overifierade larm

Faktum är att falsklarm har blivit ett så pass stort problem att polisen i vissa fall vägrar åka ut och undersöka larm om inbrott såvida larmet i fråga inte har verifierats. Om de trots allt beger sig till ditt företag för att undersöka ett overifierat larm och inte finner några tecken på inbrott eller annan brottslighet, riskerar du att få en saftig nota.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *