Cykelhjälmen: den viktigaste utrustningen

Cykelhjälmen: den viktigaste utrustningen

För att kunna garantera dig själv en rolig och säker tur i skogen, behöver du köpa och använda en viss mängd cykelkläder, skyddsutrustning och reparationsverktyg. Som tur är kan de flesta som tidigare har ägnat sig åt någon annan cykelsport ganska enkelt gå över till mountainbikecyklingen. Här berättar vi om den viktigaste utrustningen du behöver för att komma igång!

Ingen cykeltur utan hjälm

Du bör aldrig ge dig ut på en mountainbiketur utan att bära hjälm. En enkel och prisvärd hjälm räcker ofta gott, och kan priset till trots ha användbara funktioner såsom avtagbart visir. Det är dock av yttersta vikt att du skyddar ditt huvud ordentligt i MTB-leden. Därför har många företag tagit fram avancerade hjälmar med teknik som minskar effekterna av den rotationskraft som kan skada ditt huvud om du är med om en olycka. En av de första teknikerna kallas MIPS, och genom att köpa en hjälm som är utrustad med denna teknik kan du få ett skydd som överstiger det grundläggande skydd som billigare cykelhjälmar ger.

Ta hand om din cykelhjälm

För att på bästa sätt ta hand om din cykelhjälm, bör du undvika att använda kemiska lösningsmedel för att rengöra den. Tillverkare av cykelhjälmar rekommenderar att du inte använder mer än en mjuk trasa eller svamp, tillsammans med vatten och en mild tvål, för att rengöra din hjälm. Om din hjälm har vaddering som går att avlägsna, kan denna ofta tvättas.

Du bör inte förvara din cykelhjälm i garaget, på vinden, i bakluckan på bilen eller på andra områden där värme kan bildas. Anledningen till detta är att en alltför hög värme riskerar att skapa bubblor på din hjälm. En hjälm som har värmeskadats bör bytas ut och inte bäras.

Det är ingen bra idé att låna ut din cykelhjälm till någon annan, eftersom du gärna vill veta vad din hjälm har varit med om under dess livslängd. En cykelhjälm som har varit med om en olycka bör bytas ut, eftersom den sannolikt är skadad. Detta gäller även om den ser oskadd ut. Det finns vissa saker man aldrig bör tumma på, och säkerhetsaspekten när du cyklar är en av dessa – särskilt när det gäller skyddet av ditt huvud!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *