Vad du bör tänka på när du ska köpa MC-hjälmar

En bra hjälm är en av de allra viktigaste delarna av en MC-åkares utrustning. Givetvis förhindrar den i sig inte en krasch eller annan olycka. Men om olyckan skulle vara framme kommer den att skydda ditt huvud och minskar risken för allvarligare hjärnskador. MC-hjälmar skyddar även mot andra saker som man kanske inte främst tänker på såsom insekter, stenskott, olika slags väder och vind.

Olika typer av MC-hjälmar

Det finns en rad olika sorter av hjälmar för MC-förare med olika utföranden och passformer. För att den ska skydda dig mot olika saker som vi nämnt ovan behöver den passa just dig och ditt behov. Exempel på olika slags är till exempel:

 • Integralhjälmar
  En integralhjälm anser många ger den bästa säkerheten. Detta beror på att en äkta sådan hjälm är tillverkad i ett stycke. Den anses också vara tystare än vissa andra modeller av hjälmar. Det är givetvis väldigt positivt så att du slipper onödigt buller och oljud i öronen.
 • Öppningsbara MC-hjälmar
  En öppningsbar MC-hjälm är en integralhjälm men där hakpartiet på hjälmen kan fällas upp. Det gör det enklare att ta på och av sig hjälmen. Detta är därför en utmärkt hjälm för dig som till exempel har glasögon. Den är också enklare att ta av om olyckan skulle vara framme.
 • Öppna hjälmar.
  En öppen hjälm är vad det låter som, en mer öppen hjälm än vissa andra modeller. Du kan därför själv välja att komplettera den med MC-glasögon, goggles eller visir.
 • Adventurehjälmar.
  Denna typ av hjälm är en mix av integralhjälm och crosshjälm. Den är skapad för äventyrsåkare, därav namnet (adventure = äventyr). Vissa är CE-godkända och finns i många olika prisklasser. En adventurehjälm ger samma goda skydd som en integralhjälm men har samtidigt den låga vikten som hos en crosshjälm. Den kombinerar alltså det bästa av två världar!

Utövar de MC-hjälmar som finns på marknaden finns även olika slags tillbehör såsom intercom och reservdelar. Du kan också köpa hjälmvisir som passar olika former av hjälmar, hjälmhuvor och balaclavas. Du bör givetvis ha en hjälm i din storlek. Hjälmarna kommer också ofta i olika färger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *