En aktivitetsleksak kan sammanfattas med att den är en leksak som är tänkt att öva både barnets motorik, logiska tänkande och självständighet. Några klassiska exempel på dessa leksaker för mindre barn är t.ex. gåvagnar, pussel, sorteringsboxar med olikformade hål där klossar ska passas in och dockor som kan kläs, men även saker från vuxenvärlden, som t.ex. mobiltelefoner eller köksutrustning. Enkla aktivitetsleksaker passar redan för de allra minsta barnen, och lockar till lek redan när de börjar krypa. De mer avancerade leksakerna som kassaapparater, musikinstrument och målarböcker kan vara roliga och utvecklande ända upp till och förbi skolåldern.
Barn lär sig genom lek
När barnet får använda sin förmåga till att t.ex. köra en gåvagn, klä på en docka eller stapla muggar och bygga torn får det utlopp för sin naturliga upptäckarglädje och kreativitet, och utvecklar både en starkare självkänsla och praktiska förmågor som balans och fingerfärdighet. Ett barn som får sysselsätta sig med olika aktivitetsleksaker kommer med lite stöd snabbt att kunna lära sig hur leksaken fungerar och snart kanske hitta på helt nya lekar med samma leksaker. Många av leksakerna som vänder sig till lite större barn bjuder också in till att skapa olika karaktärer och spela teater, vilket i sig är utvecklande för fantasin och förmågan att leka på egen hand.
Tre tips för att välja aktivitetsleksak
- Välj en leksak av god kvalitet som tål tuffa tag. Små barn brukar gilla att tugga på det mesta, så inga små, lösa delar får finnas. Det är också en stor fördel om leksaken är lätt att skölja av och rengöra efter leken.
- Starka färger väcker nyfikenheten hos barnet, och i de fall aktivitetsleksaken innehåller flera delar blir det lättare att passa ihop rätt del med rätt leksak ifall de skulle komma på villovägar.
- Passa på att investera i en aktivitetsleksak som kan användas länge, ofta hinner ett barn inte slita ut den här typen av leksaker innan de växer ifrån dem, men en leksak av bra kvalitet kan på sikt ärvas av syskon eller vänner.