Korsetter – olika modeller och användningsområden

Korsetter finns i många modeller och kan användas i flera olika syften – till exempel för att man tycker att det är snyggt eller för att man har behov av att ge bättre stöd till ryggen. Modeller som används i första hand som plagg kan finnas att hitta i vanliga klädbutiker och sådana som används i någon form av medicinskt syfte kan hittas till exempel på apotek och i liknande butiker. Läs mer om olika modeller och dess användningsområden i texten nedan.

Korsett som plagg

Korsetter finns ibland att hitta i vanliga klädbutiker, ofta på underklädsavdelningen, och dessa är till för att bära precis som dom är, som ett eget plagg, eller under andra plagg. Korsetter kan alltså användas som en topp i stället för till exempel en t-shirt eller ett linne men förutom att det kan vara snyggt så fyller detta plagg även flera funktioner.

Korsetter har använts i hundratals år och huvudsyftet med att bära en är för att man ska få en slankare och mer välformad silhuett. Korsetter som har insydda skenor kan dessutom ge en bättre hållning – vilket inte bara är snyggt utan också bra för kroppen.

Korsetter för medicinskt syfte

Det finns även andra typer av korsetter som inte bärs främst för att det är snyggt. Faktum är att dessa modeller ofta har ett ganska trist utseende – men fyller en desto större funktion. Det största syftet med just medicinska modeller är att ge bättre stöd och det kan hjälpa till exempel för den som lider av ryggsmärtor. Andra vanliga tillfällen som dessa modeller används är:

  • Vid rehabilitering
  • Efter operationer

Träningskorsett

På senare år har det även dykt upp så kallade träningskorsetter, eller ”waist trainers” på marknaden. Även denna modell skiljer sig på flera sätt, både vad gäller utseende och syfte. Den sägs kunna ge en smalare midja genom regelbundet användande, eftersom den sitter hårt och på så vis formar kroppen över tid. Denna modell är ofta tillverkad av latex. Det och att den har en väldigt hög kompression sägs alltså kunna göra midjan smalare – men det kanske inte är den enda vägen man bör gå om det är just en smalare midja man är ute efter.

Däremot kan det vara en idé att bära den i samband med träning, eftersom även denna modell ger ett bra stöd, som kan vara bra för den som ägnar sig åt tunga lyft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *