Infraröd bastu och andra infraröda värmeprodukter

Det finns idag flera produkter med infraröd värme. Det de har gemensamt är att de snabbt och energisnålt skapar värme. Den mest sålda produkten är troligtvis infraröd terrassvärmare men det finns även exempelvis infraröd bastu samt täcke.

Terrassvärmare

Terrassvärmare används på altaner, balkonger och terrasser. Detta istället för exempelvis en gasolvärmare. Det är vanligt att de hängs upp i taket eller står upp som en lång ”stolpe”. Värmarna strålar ut infraröd strålning som skapar värme när strålarna når levande materia. De som sitter på terrassen kommer därmed bli varma utan att luften direkt värms upp.

Värmemadrass

Personer med reumatisk värk kan använda en värmemadrass för att på sätt mildra smärtan i kroppen. Främst används den under natten men självklart kan madrassens värme även utnyttjas dagtid. Genom en mjuk och regelbunden värme får leder och muskler en avslappnande effekt. Värmemadrasser är även vanligt förekommande hos massörer, kiropraktorer och lymf-massörer.

Infraröd bastu

Infraröd bastu är ett populärt alternativ mot den klassiska bastun med aggregat som värms upp av el eller ved. Fördelarna är flera med denna modell:

  • Hälsosamt

I artiklar där infraröd bastu ställs mot klassisk bastu brukar hälsofördelarna nämnas. Då värmen skapas på ett annat sätt påverkas även kroppen på ett annat sätt.

  • Bättre för ekonomin

På ett par minuter är en infraröd bastu igång och skapar den behagliga värmen med en låg energiåtgång. Det kan ställas mot en aggregatbastu som tar 15 – 30 minuter på sig och kräver betydligt mer energi. Detta utifrån att luften behöver värmas upp i hela bastun. Även gällande inköpspris när modellen ska byggas har infraröd bastu en fördel.

  • Flexibilitet

Det är relativt enkelt att sätta upp en byggsats till en infraröd bastu. Detta förutsatt att det finns ett rum som kan byggas upp. Fördelen är just att värmen skapas av paneler istället för ett stort aggregat.

Infraröd lampa

En infraröd lampa har liknande funktion som de ovan nämnda produkterna. Att skapa behaglig värme. I detta fall används dem främst för rehabilitering vid exempelvis muskelsmärtor, ledvärk och stelhet. När kroppen får upp värmen ökar blodcirkulationen vilket i sig även är positivt för flera fysiska problem.

Lampan används vid smärta och problem i enstaka muskelgrupper. Ett enklare och billigare sätt än en bastu – men inte lika behagligt för hela kroppen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *