Rätt muffinsformar för perfekta muffins

Rätt muffinsformar för perfekta muffins

I jakten på perfekta muffins har du förmodligen hunnit gå igenom ett antal plåtar och muffinsformar. Oavsett om dina muffins är för bruna, för bleka, för torra, eller inte tillräckligt fluffiga, är receptet ofta det första du skyller på. Och även om ett dåligt recept utan tvekan kan resultera i en dålig sats, är det värt att känna till att även de muffinsformar du använder kan ha en inverkan på resultatet.

Muffinsformar är inte en absolut nödvändighet när du bakar muffins, men genom att använda formar kan du försäkra dig om att dina muffins inte fastnar i plåten. Det är dessutom mer hygieniskt att använda sig av formar, och formarna minskar även slitaget på din muffinsplåt. Om din muffinsplåt har en nonstick-beläggning utsätts den nämligen för slitage om du placerar dina muffins direkt i plåten.

Den typ av muffinsform du väljer kan påverka din muffins storlek och utseende. Billiga muffinsformar kan många gånger göra jobbet, men om de är för tunna löses de snabbt upp av fukten. Färgglada muffinsformar håller ofta ihop bättre än ofärgade, vilket gör att de också underlättar städningen efteråt.

Välj stadiga muffinsformar

Även muffinsplåten är en faktor som spelar stor roll för kvaliteten på dina muffins. Hur snabbt plåten leder värme kommer nämligen ha en inverkan på hur länge satsen behöver gräddas och hur pass djupt kanterna kommer bli bruna. Även plåten form och textur avgör hur stor den kupolformade delen av dina muffins kan vara.

Vissa muffinsformar har en lite annorlunda form, vilket gör att dina muffins kan få ett spännande utseende. Det du dock bör vara medveten om är att dessa formar även kan leda till att dina muffins gräddas ojämnt, vilket gör att denna typ av formar kan vara svåra att använda. Pappret är dessutom ofta lite bredare än botten, vilket gör att de inte alltid kan stå av egen kraft.

När du letar efter muffinsformar bör du därför hålla utkik efter en stadig variant, då den sannolikt kommer hålla dina muffins bättre på plats. Nästa gång du ska baka en sats muffins bör du ha detta i åtanke och inte låta slumpen avgöra hur bra dina muffins blir.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *